Onderhoud Pro Patria graven op de centrale Begraafplaats Brugge

Geschreven op 27 juli 2021 om 09:09 door Geert Demuynck

In afwachting van hun professionele vorming van de kandidaat militairen werd gezocht naar een andere en leerrijke tijdsinvulling. In samenwerking met stad Brugge en de NSB afd. Brugge (Nationale Strijdersbond) werd bovenstaand project uitgewerkt.

Enkele jaren terug vatte het WHI (War Heritage Institute) het idee aan om de graven van de “gerepatrieerden” op te sporen. Deze “gerepatrieerden” zijn de soldaten van de eerste wereldoorlog welke stierven tijdens de oorlog. Op vraag van hun familie werden ze niet begraven op een BMB (Belgische Militaire Begraafplaats) maar in plaats daarvan begraven in een familiegraf of zandgraf in hun gemeente.

Deze graven zouden worden gemarkeerd met een uniek gedenkplaatje Pro Paria 14-18. In vele gevallen ontstond een samenwerking tussen de lokale afdelingen van de NSB en de steden/ gemeenten om deze graven terug te vinden, zo ook in Brugge. Na 4 jaar van speurwerk werden in Brugge de meeste graven teruggevonden en worden deze merktekens bij de rechthebbende graven geplaatst.

Het is de bedoeling om, wanneer deze graven zijn gemarkeerd, deze te behandelen en in ere te houden als op een BMB. Helaas werden veel van deze familie- en zandgraven reeds verwijderd of aan hun lot overgelaten en vonden we ze slecht onderhouden terug.

Kaderend in lessen burgerzin en gezien er een zekere militair – geschiedkundige binding is, werd het idee uitgewerkt om deze graven te gaan onderhouden.

Mede dankzij de steun van de NSB Brugge gaan gedurende drie weken groepen Marine kandidaten deze zerken een opknapbeurt geven. De zerken krijgen een poetsbeurt, mos en onkruid worden indien nodigweggenomen en waar nodig kan de belettering worden bijgewerkt. Met de financiële steun van de NSB Brugge worden onder andere de benodigde gereedschappen en producten ter beschikking gesteld.

Onderhoud Pro Patria graven op de centrale Begraafplaats Brugge | Het nieuws van West-Vlaanderen (hetnieuwsvanwestvlaanderen.be)

100 jaar geleden: de eerste en laatste bestorming van het Belgische parlement

Het Amerikaanse parlement moest zo'n 10 dagen geleden een bestorming ondergaan, maar ruim 100 jaar geleden bestormden enkele duizenden oud-strijders het Paleis der Natie in Brussel, het onderkomen van de Belgische Kamer en Senaat. Het gewelddadige gebeuren veroorzaakte een schok en werd vrij algemeen veroordeeld. Maar de oud-strijders haalden hun slag thuis, ze verkregen de vergoeding die ze eisten.

Lees hier het volledige artikel

Bron: VRT NWS

5 Januari 2021

NSB Brugge staat sinds vandaag in voor de afdelingen

NSB Blankenberge

NSB Zeebrugge

Beide bovenvermelde afdelingen blijven in naam bestaan, het vaandel zal getoond worden op de repectievelijke plechtigheden maar het beheer van de betrokken afdelingen valt onder het NSB Brugge.

Indien u wenst lid te worden of te blijven van NSB Blankenberge of                    NSB Zeebrugge kan dit door lidmaatschap bij NSB Brugge.

meer info via het contactformulier of via  nsb.brugge@gmail.com

16 februari 2019

N.S.B. Congres West-Vlaanderen te Lissewege

7 februari 2019

2 februari 2019

100 jaar N.S.B. - F.N.C.

1 februari 2019

Academische zitting

17 januari 2019

Met diepe droefheid vernemen we het overlijden van de heer Herbert Simonds.

04/08/1920 - 17/01/2019

Oudstrijder 1939 - 1945 en vetereaan van de landing in Normandië (juni 1944)

Lid en gewezen voorzitter van de Royal Britisch Legion Oostende

Lid NSB - FNC afd. Brugge